Jordbær

Jordbær er manges favoritt, og et populært bær å dyrke i kjøkkenhagen.

Hageland Mesterhagen Bilde
Jordbær
Av: Erling Birkeland
27. april 2017 09:21

Bærene har et stort innhold av antioksidanter.

Jordbærplanten trives i både halvskygge og full sol, men setter mest bær når den plantes i full sol. Du kan plante jordbær i krukker på terrassen, de må da vannes jevnlig, og husk også gjødslingen for å få størst mulig avling.

På friland dyrker vi jordbær i opphøyede rader, med 40 - 50 cm radavstand. Planteavstanden bør være på bortimot 30 cm. Før du lager radene tilfører du god organisk, deretter gjødsles plantene med fullgjødsel om våren. Jordbærplanter trives best i sandblandet leirjord.

Hvis du dekker jorden (med plast, fiberduk, bark, halm) bevarer du fuktigheten i jorden, og slipper å luke så mye. Skjær da et kryss i plasten/fiberduken, lag plantehull i jorden under og sett planten i hullet. Med god avstand mellom plantene, og dekke over jorden får du en rensligere jordbærhage.

Gråskimmel kan gi stort avlingstap på jordbærene. Det meste av smitten kommer sannsynligvis fra planterester i jordbæråkeren, og vi ser den ved at det blir gråbrune flekker på kartene og på de modne bærene. Bærene blir bløte og dekkes av et gråbrunt belegg. Smitte forekommer mest i fuktig klima. For å forebygge smitte bør vi velge sorter som er sterke mot gråskimmel, ha god avstand mellom plantene slik at de lettere tørker opp etter regnvær, og fjerne gammelt løv og råtne bær.

 Jordbærplantene er flerårige, men med tiden blir plantene mindre produktive, man bør derfor fornye plantene med 3 - 4 års mellomrom. Hvis du det tredje året tar vare på utløperne fra jordbærplanten, la dem gjerne overvintre et annet sted i hagen, så kan du skifte ut noen planter året etter. Det kan være lurt å skifte ut en rad om gangen, så har du alltid planter som gir topp avling. Ideelt sett bør du drive med vekselbruk av kjøkkenhagen og flytte rundt på jordbærfeltet. Ved at du ikke dyrker samme bær/grønnsak på samme sted i for mange år, vil du få en kjøkkenhage som er mer motstandsdyktig mot sykdommer.

Småfuglene er svært glade i bær, og jordbær er et fristende måltid for disse. Hvis du vil ha bærene for deg selv, kan det være en ide å bruke et nett over plantene når de begynner å modnes.

Etter bærhøstingen skal jordbærplantene gjøres godt rene for utløpere og planterester. På vårparten fjerner man gammelt løv.

Jordbærsorter som er mest brukt i Norge er:

Senga Sengana har middels store, faste og kjegleformede med en mørk rød farge. God smak, svak mot gråskimmel og brukes derfor lite økologisk. Høstes i juni - august. Egner seg godt til sylting, eller spises naturell. Bærer svært rikt.

Corona har høyt sukkerinnhold og mye C-vitamin, store bær med god smak, middels utsatt for gråskimmel. Egner seg godt til sylting. Høstes i juni  - august, modnes litt før Senga Sengana.

Bounty er sterkt mot gråskimmel. Et utrolig søtt og godt spisebær. Bærer rikt. Vil bli noe svakere på fargen ved sylting. En sen sort.

Zefyr har store, klart røde bær med god og frisk smak. Tidlig sort. Utsatt for meldugg og gråskimmel. Bærer rikt. God til konsum og konservering.

Månedsjordbær er en jordbærsort som ligner mer på markjordbær. Planten gir små og velsmakende jordbær, og har sesong til langt utpå høsten. Trenger ikke så mye sol som de vanlige hagejordbærene.    

Markjordbær er små, søte, viltvoksende jordbærplanter.

Mesterhagen består av fire butikker. Du finner det du trenger hos: Hageland Fantoft, Hageland Midttun, Hageland Askøy og Hageland Karmsund. Velkommen til oss!

Relaterte tips

Hageland Mesterhagen Bilde

Bær, frukt, urter og grønnsaker

De fleste som har hus eller leilighet har plass til å dyrke noe til bruk på kjøkkenet.

Lignende tips

Hageland Mesterhagen Bilde
Rheum rhabarbarum 'Elmblitz'
Hageland Mesterhagen Bilde
Ribes Nigrum
Hageland Mesterhagen Bilde
Ribes Sativum
Hageland Mesterhagen Bilde
Det finnes røde, grønne og gule stikkelsbær. De har alle mye smak og smaker best når de er godt modnet.
Hageland Mesterhagen Bilde
Ananaskirsebær eller Jordbærtomat
Hageland Mesterhagen Bilde
Blåbær er helsefremmende, og er stappfulle av antioksidanter.
Hageland Mesterhagen Bilde
Rubus Fruticosus
Hageland Mesterhagen Bilde
Jordbær er manges favoritt, og et populært bær å dyrke i kjøkkenhagen.
Hageland Mesterhagen Bilde
De fleste som har hus eller leilighet har plass til å dyrke noe til bruk på kjøkkenet.

Kontakt oss

Hageland Mesterhagen Fantoft
Ulsmågsveien 7
5224 Nesttun
TLF: 55 91 80 30
E-post Send e-post