Jordkvalitet

Jordkvalitet er viktig for et god vekstressultat

Av: Erling Birkeland
07. april 2017 14:50

God kvalitet på jorden er spesielt viktig i urner og plantekasser der planterøttene ikke har mulighet til å spre seg utenfor selve kassen og dermed blir rotklumpen tettere og tettere desto mer røtten utvikler seg
For plantene har jorden flere formål. Den støtter opp planten slik at planten med sine røtter kan stå i jorden, (Noen planter må ha hjelp eller støtte eksempel klatreplantene)
Jorden skal inneholde næring som plantene bruker for å vokse, samt ha en fuktighet som gir planten tilgang til vann. For at røttene skal klare å få fatt i næring  og utvikle seg trenger de fleste planterøttene tilgang til luft. Det vil si at jorden ikke må være for kompakt.


Generelt om jordtyper

Det ene ytterpunktet er ren sand som har liten evne til å holde på vann og næring  den blir fort oppvarmet av solvarmen  og vekstsesongen kan begynne tidlig.
Svart jord  eller myrjord er bygget opp av døde planterester. Jorden har god evne til å holde på fuktighet og gjøsel. Ulempen med denne jorden er at den kan bli for tett. Dersom planterestene er lite omdannet til jord ( det en har i torvstrø eller den aller rimeligste jorden)  er det problemer og vanne den opp etter uttørring. Etter et par års bruk siger den lettere sammen i potter og plantekasser. Jorden ”forsvinner” er det mange som sier En blanding av forskjellige jordtyper gir ofte det beste ressultatet. I naturen har vi og slik jord enkelte steder. Sandholdig jord er ligger på de  beste landbruksområdene i landet  da det er et fantastisk vekstmedie når vann og næring tilføres i passende mengder
Det er ikke bare i naturen det er stor forskjell på kvaliteten av  jorden. Det er  også stor forskjell på den jorden som selges i sekker.

Bønneplante som trives i jord med god struktur

Mesterhagen består av fire butikker. Du finner det du trenger hos: Hageland Fantoft, Hageland Midttun, Hageland Askøy og Hageland Karmsund. Velkommen til oss!

Lignende tips

Jordkvalitet er viktig for et god vekstressultat

Kontakt oss

Hageland Mesterhagen Fantoft
Ulsmågsveien 7
5224 Nesttun
TLF: 55 91 80 30
E-post Send e-post