Mathagen

Sommersar Satureja hortensis

I Norge er sar en ettårig plante, da den vanskelig klarer overvintringen her hos oss. Såes direkte på voksestedet i mai. Blader og skudd plukkes før blomstring, og brukes til lammekjøtt, fisk, egg, salater, bønneretter etc

LES MER »

Gresskar Cucurbita pepo

Gresskar dyrkes på friland. Frøene såes inne 3 – 4 uker før utplanting i juni. Gresskar er følsomme for frost. Plantene må vannes og gjødsles jevnlig. Plantene trives best på et lunt og solrikt sted, og

LES MER »

Timian Thymus vulgaris

Timian er en flerårig plante. Trives best i godt drenert jord. Såes direkte på voksestedet i mai. Skudd og blader brukes til fugl, fisk, supper, tomatretter, pastaretter etc.

LES MER »

Rosmarin Rosmarinus officinalis

Rosmarin er i Norge en ettårig plante, den er ømfintlig for frost. Såes direkte på voksestedet i mai – juni. Skudd og blader brukes til fugl, kjøtt og fet fisk. Er super til lammesteiken!

LES MER »

Oregano Oreganum Vulgare spp

Oregano er flerårig. Såes inne i mai, for utplanting i mai – juni. Planten har sesong i juli – september. Oregano er en mye brukt krydderplante, og den egner seg godt i tomatretter, pizza etc. Bladene

LES MER »

Mynte Mentha spicatacrispa

Mynte er en flerårig plante, spirer ved 20 – 30 ºC. såes inne i begynnelsen av april, for utplanting i mai. Blader og toppskudd brukes mest til pynt og smak i drikke og desserter, men kan

LES MER »

Merian Origanum majorana

Merian er en ettårig plante med sesong i juni – september, spirer ved 20 – 30 ºC. Såes inne eller i veksthus i begynnelsen av april, for utplanting i mai. Skudd, blader og blomster brukes i

LES MER »

Løpstikke Levisticum officinalis

Løpstikke er en flerårig krydderplante med sesong i juli – august. Kan bli opptil 2 m høy. Såes direkte på voksestedet i mai. Bladene brukes i supper og sauser. Også frø og røtter kan brukes.

LES MER »

Karse Lepidum sativum

Karse er en ettårig plante. Kan dyrkes ute eller inne. Det mest vanlige er kanskje å dyrke karse på bomull. Da legger man et par cm tykt lag med bomull i bunnen av plantekaret/potten/skålen, vanner bomullen

LES MER »

Isop Hyssòpus officinàlis

Isop er en flerårig plante som har sesong i juli – september. Frøene bør såes inne, spirer ved 20 – 30 ºC. Bladene plukkes før planten blomstrer, og er gode blandt annet til fiske- og fugleretter.

LES MER »

Gressløk Allium schoenoprasum

Gressløk er en flerårig plante, som kan såes inne eller direkte på voksestedet i mai. Planten får rørformede blader og rørformede blomsterstilker med lilla blomster. Villig og enkel plante. Det mest vanlige å bruke er de

LES MER »

Estragon Artemisa dracùnculus

Estragon er en flerårig plante, som liker å stå på et solrikt og lunt sted. Såes inne, frøene spirer ved 20-30ºC. Jorden bør være godt drenert der man skal ha estragon. Bladene brukes til forskjellige matretter,

LES MER »

Dill Anaèthum gravèolens

Dill er en ettårig plante, og såes direkte på voksestedet i mai. Kan høstes i juli – august. Hele planten kan brukes i matlagingen, og denne urten kan brukes i de fleste matretter. God til bl.a.

LES MER »

Basilikum Ocimum basilicum

Basilikum er en ettårig plante som såes på voksestedet i mai. Det finnes en rekke forskjellige sorter basilikum. Unge blader og skudd brukes i salater, kjøttretter, pastaretter etc. Bladene og skuddene plukkes før planten blomstrer. De

LES MER »

Anis Pimpinèlla Anisum

Anis er en ettårig krydderplante, som såes på vokstestedet i mai. Blomstrer i august. Frøene tørkes og brukes i bakverk og likør. Gammel medisinplante som blandt annet er brukt ved fordøyelsesplager og hodesmerter.

LES MER »

Sukkererter Pisum Sativum

Sukkererter dyrkes på friland. Frøene såes direkte på voksestedet. Så frøene i rader, og sett en staur i hver ende av raden. Mellom staurene binder du sterk hyssing med 10 cm avstand, så plantene har noe

LES MER »