Vinterbeskyttelse av busker og trær Noen vintre fryser prydbuskene i hagen, men dette skjer ikke alltid de årene kulden er hardest. Hvordan kan dette forklares?

Vinterbeskyttelse av busker og trær

Det er ikke alltid minimumstemperaturen om vinteren, men værforholdene i mars-april som er mest kritisk for overvintringen av busker og trær i hagen.
I klart vær kan det ofte være store temperatursvingninger mellom dag og natt, dette vil det da også være i barken, sevjelaget og i knoppene på trærne.  Det er ikke uvanlig at temperaturen i sevjelaget på litt tykkere greiner kommer opp i 25°C om dagen. Etter solnedgang faller temperaturen raskt, og vil snart være den samme som lufttemperaturen, som om natta kan komme ned i –15 til –20 °C. Varmen om dagen gjør at busken får vårfornemmelser og begynner å vegetere, og da mister det helt sin herdighet overfor frost.

Busker som står inntil vegger er spesielt utsatt for slik vårfrost, fordi de lettere blir oppvarmet av solstrålene enn de buskene som vokser fritt ute i hagen.  Selvsagt er det forskjell på sortene når det gjelder denne formen for frostskade, og gjødsling og stell ellers vil virke noe inn på herdigheten.
Vintergrønneplanter som står grunt spesielt i krukker mot sør er ekstra utsatt, Er det tele/ frost i jorden vil ikke røttene klare å ta opp vann når det fordamper vann fra grønne blader eller nåler i vårsolen

Det viktigste er likevel å verne buskene mot direkte sol i denne tiden, slik kan man forhindre problemet.

Dekking med strie

Hensikten med å dekke med strie på senvinteren/tidlig vår, er å hindre at solskinnet i varme perioder lokker treet i vekst så tidlig at det senere kan ta skade av kalde frostnetter. Et slikt striedekke har altså en større oppgave utover våren enn det har den kaldeste tiden om vinteren.
Trær som blomstrer svært tidlig om våren kan få blomstene ødelagt av frost.  Mot slik skade kan trær som står inntil en vegg dekkes med strie mot direkte sol. Strie får du kjøpt i ditt nærmeste hagesenter.

Flytting av krukker

Dersom en har vintergrønne planter i krukkene som står mot sør, er det lurt å flytte de til et skyggefylt sted om høsten før det blir frost ,foreksempell på nordsiden av huset. En unngår da uttørring dersom jorden er frossen og vårsolen steiker på plantene i mars/april Flytting av krukker med frostklump gir stor fare for sprekk i krukken. Dekking med strie er og en løsnig

Lignende saker

Mynte Mentha spicatacrispa

Mynte er en flerårig plante, spirer ved 20 – 30 ºC. såes inne i begynnelsen av april, for utplanting i mai. Blader

Gulrot Daucus carota

Gulrot er vår vanligste og mest brukte grønnsak. Med sin milde og søte smak er det en grønnsak de fleste setter pris